onsdag 20 maj 2015

Sista riket

Titel: Sista riket
Författare: Brandon Sanderson
Förlag: Modernista (Tack för boken!!)
Sidor: 752
Serie: Mistborn #1
Språk: Svenska
Originaltitel: The Final Empire

Handling från baksidan:
I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Det är en värld av lidande där den evige och odödlige Överstehärskaren styr genom ett antal aristokratiska familjer. Vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och arbeta som slavar.
Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från hålor dit Överstehärskaren skickar dem som han dömt till döden. Kelsier har allomantiska förmågor - en rad magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter - och en plan om hämnd och frigörelse.
Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker - men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer.
För att Kelsier och Vin ska lyckas störta Sista riket är det mycket som måste gå i lås. Inte minst måste Vin lära sig att bemästra sina allomantiska krafter...

Omdöme:
Jag har redan läst den här boken fast på engelska, då under titeln The Final Empire, och den recensionen hittar ni HÄR. Så, men med risk för upprepning, tänkte jag ändå skriva en minirecension på den här versionen av boken.

Jag tyckte att den var lika bra som den var första gången på engelska, kanske till och med ännu bättre. Något jag "klagade" på i den engelska versionen var att det var så svårt med alla nya ord (och att det förmodligen berodde på att den var på engelska), men nu så tycker jag att det är bättre & enklare på engelska. Konstigt hur omvänt det kan bli ibland. Men i alla fall, man kommer fort in i handlingen och jag läste faktiskt ut boken mycket snabbare den här gången och jag blev lika tagen av varje sida.

Brandon Sanderson kan verkligen det här med att skapa karaktärer man verkligen gillar. Vin utvecklades för varje kapitel som fortskred och man kunde verkligen se hur hon blev starkare i både sig själv och sin kraft. Kelsier är en karismatisk och - nästan lite för - charmig karaktär som man faller för typ direkt, även om han inte är något "läsarkärleksintresse".
Sen så älskar jag verkligen tjuvgänget (eller "the crew" på engelska); Breeze, Ham, Dockson, Spook, till och med Clubs. Jag måste såklart nämna Sazed också, häftig karaktär (tycker hans folk är väldigt intressanta också).
Och sen den karaktär som jag förmodligen gillar allra mest (förutom typ Vin då): Elend. Jag tycker han är lika charmig som Kelsier - fast på ett annat sätt - och älskade alla scener med honom & Vin. Åh, vad jag skrattade vid ett flertal av dem!! Jag tycker att Elend visar att även de adliga kan vara trevliga och "goda", så ja jag gillar honom!

Sista riket är minst lika bra på svenska som på engelska och jag rekommenderar verkligen varenda en som läser detta att läsa den här boken. Oavsett om det är på svenska, engelska eller något annat språk. För allting är så himla bra med boken: världen och magin är riktigt fascinerande uppbyggt, absolutely imponerande, och jag tycker också att språket medför det där lilla extra till den spännande handlingen som gör att sidorna bara flyger fram.
Karaktärerna är lika bra och jag har flera favoriter som Vin, Kelsier, Sazed, Ham och Elend.

Så om ni inte har läst den här boken än - GÖR DET. Jag kan nästan lova er att ni kommer bli lika hänförda som jag var när jag började att läsa den här tegelstenen - som gick förvånansvärt fort att läsa ut, för den är spännande, humoristisk lite då & då och helt fantastisk. Så läs.

The Struggle: Jag har läst första & andra delen på engelska (och nu även första igen, fast på svenska då) och vet inte riktigt om jag ska läsa tredje delen på svenska (men kommer då få vänta ett lååååååångt tag tills den kommer ut) eller om jag ska läsa den på engelska. I don't know. Help?

den här recension blev ändå ganska så lång. ops, men vad gör egentligen det när man älskar boken?

Bästa karaktär/er:
Vin & the crew + Elend!

Andra delar i serien:
1. Sista riket (eng. The Final Empire)
2. (eng. The Well of Ascension)
3. (eng. Hero of Ages)
2 kommentarer:

  1. Ska ge den här boken en chans då :)

    SvaraRadera
  2. Om du inte läst Hero of Ages än, GÖR DET!! Den är obeskrivligt bra, fast det är ju inte ovanligt för Sandersons böcker ;)
    Får jag bara fråga några saker om den svenska översättningen, eftersom jag är för lat för att leta upp ett exemplar själv XD Vad översätter de Mistborn (alltså den sortens allomancer) och The Well of Ascension till?

    SvaraRadera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!