onsdag 16 april 2014

Minirecensioner: Macindaws fästning & Clonmels kungar

Titel: Macindaws fästning
Författare: John Flanagan
Förlag: B Wahlströms (Tack för boken!)
Sidor: 332
Serie: Spejarens lärling #6
Språk: Svenska
Originaltitel: The Siege of Macindaw

OBS! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar i serien!
Handling från förlaget:

Efter att i åratal ha tränats till spejare är Will äntligen fullärd, och ansvarig för ett eget landskap. Men efter en kort tid börjar saker och ting gå snett: Keren, en avfällig riddare belägrar Macindaws fästning, en av de viktiga befästningarna i norr. Wills goda vän Alyss hålls fången och situationen ser bara mörkare och mörkare ut. . 
När Will upptäcker Kerens hemliga allians med skoterna, som planerar ett anfall på Araluen håller tiden på att rinna ut. Wills mod och uppfinningsrikedom, och oväntad hjälp från en gammal vän, är det enda som står i fiendens väg. Men Will är fast besluten att rädda Alyss och Araluen och återta Macindaws fästning!


Omdöme:
Det känns mer som att Macindaws fästning är en mellanbok och inte riktigt är någon jätte viktig del i serien. Fast förmodligen skulle det nog kännas konstigt om man tog bort den här boken och att äventyret i Den hemsökta skogen fick bli olöst. Så det är ett plus att det blev en bra fortsättning ändå!

Malcolm tycker jag fortfarande är en rätt så intressant karaktär, hans vänner är rätt så intressanta - och speciella - dem också. Han påminner mig lite om Halt & det är ju bara bra! 
Jag gillar verkligen relationen mellan Will & Alyss, och jag hoppas hoppas hoppas på att det kan utvecklas till något ännu mer. Slutet var riktigt bra, med Alyss brev o allt. 
Horace är fortfarande en beundransvärd person och jag fattar inte riktigt hur han och Will kan komma på alla idéer och förslag, det verkar ibland lite omöjligt!

Skandierna är lika roliga och charmiga vildar som vanligt, jag skulle verkligen vilja vara vän med dem! Fast jag vill nog undvika deras björnkramar i så fall.... 

Den sjätte delen i serien är lika lättläst & snabbläst som de andra, en bra fortsättning på förra delen som slutade mer mitt i och spänningen är på topp som vanligt. Om du gillade dem andra delarna i serien rekommenderas det att läsa den här också!

Bästa karaktär/er: Will (eftersom Halt inte är med så mycket)

Betyg: 4 av 5 bokstaplar


***

Titel: Clonmels kungar
Författare: John Flanagan
Förlag: B Wahlströms
Sidor: 260
Serie: Spejarens lärling #8
Språk: Svenska
Originaltitel: The Kings of Clonmel

OBS! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar i serien!
Handling från förlaget:

Det är kalabalik i väst - vem kan stoppa Särlingarnas grymma framfart?
En ensam spejare kan hindra ett upplopp, men den här gången verkar inte ens två spejare räcka till för att hindra den blodtörstiga plundringen …

Will befinner sig på den årliga sammankomsten för alla spejare. Samtidigt befinner sig Halt i de västra rikena för att undersöka rapporteringar om mystiska händelser. Han återvänder med mycket dåliga nyheter. Det råder vild oordning och förvirring i Hibernia.
En sektliknande religiös kult som kallar sig för Särlingarna uppviglar och sår förvirring bland befolkningen, och fem av de sex rikena i Hibernia har kraftigt försvagats av sabotage. Nu befinner sig även det sjätte riket, Clonmel, i stor fara. Halt, Will och Horace ger sig iväg för att återupprätta ordningen. Halts hemliga förflutna visar sig oväntat vara till stor hjälp på deras uppdrag …

Omdöme:
Som ni kanske har läst så är den här boken den åttonde delen i serien och att Macindaws fästning är den sjätte. Så, den sjunde boken - Fången i Arrida - kommer det att komma en annan längre recension på under veckan. För jag hade inte lika många åsikter till Clonmels kungar som till den, så därför blev det som det blev. Okej, tillbaka till recension. 

Jag tycker först och främst att det är häftigt att både Will och Horace är såna levande legender i Araluen - även i Skandia & Arrida och typ överallt! Men det känns även lite för otrovärdigt - jag vet, nytt ord -  att de är såna naturbegåvningar på det dem gör. Det känns inte så trovärdigt, helt enkelt att två ungdomar är bättre än många andra vuxna som har gjort det långt mycket längre än dem. Hm, lite konstigt är det allt. Men det är inget som inte kan kompenseras upp med allt andra som är bra!

Man kan nästan förutspå att när Will, Horace och Halt är tillsammans så kan det nästan inte bli något annat än perfekt. Jag älskar att både Will & Halt håller på att reta Horace, sarkastiska kommentarer hit & dit, men under ytan så finns den där kärleken mellan alla tre. Jag tycker att när de tre musketörerna (Halt, Horace & Will alltså) är i farten så finns det inget som kan stoppa dem! 

När trion väl var i Clonmel och Halt skulle klä ut sig, jag skulle gärna ha velat se deras miner i de ögonblicket! Halt var värsta irriterade på allt & alla medan Horace var lugn som en filbunke. 

Clonmels kungar är lika bra som de andra i serien, även om den kanske inte är superduper bra som vissa andra delar i serien var. En bok som är väldigt lättläst, snabbläst och lätt att tycka om!

Bästa karaktär/er:
Hela trion: Halt, Will och Horace!

Betyg: 4 av 5 bokstaplar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!