söndag 6 april 2014

Minirecensioner: Det övergivna landet & Krigarkungens sal

Titel: Det övergivna landet
Författare: John Flanagan
Förlag: B Wahlströms (Tack för e-boken!)
Sidor: 237
Serie: Spejarens lärling #2
Språk: Svenska
Originaltitel: The Burning Bride

OBS! Kan innehålla spoilers från tidigare delar i serien!
Handling från Adlibris:
Morgarath håller på att verkställa sina onda planer mot kungadömet. Gilan, Will och Horace skickas ut för att söka bundsförvanter men till deras chock upptäcker de att by efter by är plundrade och övergivna. Till slut kommer de på att Morgarath ligger bakom illdåden men vad ska han med så många fångar till? Medveten om att kungadömet svävar i fara ger sig Will, Horace och den hemlighetsfulla flickan Evelyn ut på sitt livs farligaste resa. Kungadömets öde ligger i deras händer, kan de rädda riket eller kommer Morgarath att segra?

Omdöme:
Jag älskade verkligen första boken - Gorlans ruiner och hade höga förväntningar på den här boken. Tyvärr så räckte inte boken ända upp men den var ändå otroligt bra & en bok som jag verkligen kan rekommendera!

Det övergivna landet hade inte riktigt det som första boken hade: total spänning rakt igenom. I stället så var det mer försiktigt och jag själv tyckte att det blev bäst i slutet Då Will & Evanlyn försvann. Men jag ska absolut inte klanka ner på boken! John Flanagan kan verkligen skriva och hans språk är bara w o w !
Jag älskar hela världen som han har byggt med alla spejare, riddare, etc. Jag vill bara läsa mer & mer om det!

Karaktärerna gillar jag också väldigt mycket, speciellt Halt. Halt kan vara så rolig ibland utan att han ens vet om det, vilket gör att jag sitter och skrattar tills jag håller på att dö. Hans sarkastiska kommentarer gör hela boken, kan man säga.
Jag gillar att Flanagan har börjat bygga upp Will & Horaces vänskap, och att den fördjupas för varje sak de går igenom tillsammans. Vänskapen känns mycket mer trovärdig då! Evanlyn är nykomlingen i den här boken; en påstådd tjänare som lyckades fly undan banditer/rövare som attackerade högheten som hon tjänade åt. Jag tycker att hon hittills verkar vara en helt okej karaktär, hon verkar i alla fall vara väldigt modig vilket jag tycker är en bra egenskap! Tug måste nog vara ett utav mina favoritdjur i böcker, han är så himla mysig! Åh, jag vill också ha en sådan häst!

Det här skulle ju vara en minirecension, men jag har mycket att säga så...
Bara en liten fakta: John Flanagan är faktiskt inte en brittisk eller amerikansk författare, han kommer ifrån Australien! I just need to tell you that...

Betyg: 4 av 5 bokstaplar

***

Titel: Krigarkungens sal
Författare: John Flanagan
Förlag: B Wahlströms (Tack för e-boken!)
Sidor: 272
Serie: Spejarens lärling #3
Språk: Svenska
Originaltitel: The Icebound land

OBS! Handlingen innehåller spoilers från tidigare delar i serien!

Handling från förlaget:
Spejarmästaren Halt har svurit på att rädda Will och är beredd att göra vad som helst för att hålla sitt löfte även om det innebär att han måste trotsa kungen. Halt blir bannlyst från riket Araluen och utesluten ur Spejarnas sällskap. Han ger sig av för att leta efter Will. Snart möter han Horace som bestämmer sig för att följa honom. På vägen blir de attackerade flera gånger av riddare, och Horace får tillfälle att visa vad han går för som slagskämpe. 

Under tiden blir Will utsatt för en drog som raderar ut hans känslor och tankar. Han blir mer och mer beroende av drogen och är på väg att förvandlas till en viljelös slav. Ska Halt och Horace lyckas rädda Will innan det är för sent?

Omdöme:
Efterdyningarna från andra boken - Det övergivna landet - håller sig kvar och spänningen saknas fortfarande. Men vad gör en liten fjuttig sak när allt annat är väldigt, väldigt bra?

John Flanagan lyckas verkligen med att skapa världar, karaktärer & lättlästa böcker. De nya länderna som börjar komma in i boken förutom Araluen verkar vara minst sagt lika spännande. Skandia verkar vara ett land som är värt att nämnas, speciellt skandierna dem själva! Åh, jag älskar verkligen skandierna och deras språk & sätt att göra saker på. ÄLSKAR'T! Jag vet inte hur många gånger jag har skrattat åt dem under bokens gång, det går knappt att räkna ens! Spejarna tycker jag är oerhört spännande, häftiga och allmänt coola typer. Det har hänt flera gånger att jag själv skulle vilja hoppa in i boken och bli en spejare! De verkar bara vara så mystiska med sin långbåge, mantel och ponny. Något som jag har på min-omöjliga-bucket-list! Skandierna & spejarna är mina favorit "folkslag" i den här serien - hittills i alla fall.

En annan sak som Flanagan lyckas bra med, är karaktärernas utveckling. Man märker verkligen av att alla karaktärerna utvecklas från bok till bok. O sen så älskar jag karaktärerna också! Halt är nog min absoluta favorit, han är allra roligast i alla fall. När han landsförvisades höll jag på att dö av skratt, kunde inte låta bli!
Jag tycker att Horace är riktigt modig & en riktigt kämpe, heja Horace! I den här boken tycker jag dock att Will sjunker i mina ögonen, men det beror nog på att han är fast i drogen. Evanlyn däremot utmärker sig desto mer och det blev faktiskt kul att följa henne under bokens gång! Erak tycker jag faktiskt väldigt mycket om, han skiljer sig väldigt mycket från de "onda" skandierna och jag hoppas att man får se honom mer i de senare böckerna!

Slutet var väldigt bra & John Flanagan lyckas i stort sett alltid med återföreningarna i hans böcker, så tummen upp för det!
Spejarens lärling-serien är en serie att rekommendera för dig som gillar att läsa böcker med någorlunda fantasy-inslag i, vänskap, humor & skratt. Dessutom är dem väldigt lättlästa och de går väldigt snabbt att läsa ut dem. Del 2 & 3 läste jag ut på samma dag...
Så vill du ha en lite spännande, rolig och lättläst serien är den här serien något för dig!

Betyg: 4,5 av 5 bokstaplar


Ungefärliga betyget på dessa 2 böcker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!