onsdag 24 juli 2013

Som ett eko

Titel: Som ett eko
Författare: Diana Gabaldon
Förlag: Bra Böcker
Sidor: 1052
Serie: Outlander-serien #7
Originaltitel: An echo in the bone

Handling:

VARNING! SPOILERS FRÅN TIDIGARE DELARE!

I 1900-talets relativa trygghet har Jamies och Claires dotter Brianna tillsammans med sin man Roger MacKenzie slagit sig ned på den gamla skotska gården Lallybroch, där dramat om hennes föräldrars liv rullas upp genom de brev som Claire skrivit. De spröda pappersarken talar om Claires och Jamie Fraser flykt från Nord-Carolina.

Claire och Jamie vet att amerikanerna kommer att segra, men inte vad det yttersta priset kan bli. Jamie skulle hellre dö än tvingas möta sin son som nu är en ung löjtnant i den brittiska armén. Deras flykt från Nord-Carolina för dem ut på havet där de råkar ut för kapare och blir inblandade i sjöstrider.

Brianna och Roger letar efter ledtrådar till inte bara Claires öde utan också sitt eget för deras framtid i Högländerna är på ett mystiskt, oåterkalleligt och djupgående sätt förknippad med liv och död i de nordamerikanska kolonierna där kriget rasar.

Omdöme:
Wow, jag älskar den här serien oändligt mycket. Diana lyckas alltid överraska mig när jag tror att den inte kan bli bättre. Men det kunde den.
Som ett eko är inget undantag och boken är en tegelsten på ca 1000 sidor, men sidorna bara flyger förbi. Bokstavligen.
Jag tycker att det är helt otroligt hur man kan sitta och skriva så här mycket. Jag har inte ens skrivit 100 sidor på min egna lilla "bok", medan Diana Gabaldon har skrivit 7 böcker på 700-1300 sidor + en till serie om lord John, en bikaraktär. Imponerade, eller hur?

I den här sista delen, kan det inte finnas en till bok? *ler hoppfullt*, har man fått följa flera olika karaktärer: Brianna, Roger, lord John, William, Jamie och Claire. Det är kul att få läsa ur flera olika personers perspektiv och få ta en del av vad dem tycker och tänker, men det är som bäst när man får följa Claire. Hennes berättarröst är något alldeles extra, när hon blandar in humoristiska tankar, och svar, kring saker och ting.
Det är härligt att se hur Claire har utvecklats sedan första sidan i Främlingen: från att ha varit en ung kvinna som levt på 1900-talet med dess bekvämligheter och varit en bra läkare till att ha blivit en vacker kvinna som lever nu på 1700-talet med dess icke bekvämligeter och ha blivit en riktigt, riktigt bra läkare (eller Vita häxan som vissa kallar henne).
Men Jamie har nog gjort mest förändring genom åren. När man fick träffa honom för första gången var han bara en yngling som var skadad. Men nu har han blivit en lång, krigshärjad man som kan slåss och ta hand om sin familj. Jag kan se framför mina ögon från första beskrivningen av honom till den sista. Haha, det är precis som man har tryckt på en snabbspolar knapp!

Slutet var lite knepigt tyckte jag. Allt hände på samma gång, så jag fick läsa om det några gånger innan jag fattade att boken - serien - var slut. Jag var alldeles tom efter det. Kunde inte fortsätta läsa, för jag tyckte det var meningslöst. Men nu har jag (som ni kanske sett) återfått läslusten och läser bok efter bok!
Det ska komma en sammanfattning av hela den här serien, men när vet man aldrig!

Andra delar i serien:
1. Främlingen
2. Slända i bärnsten
3. Sjöfararna
4. Trummornas dån
5. Det flammande korset
6. Snö och aska
7. Som ett eko

UPDATE: DET HÄR ÄR INTE SISTA DELEN I SERIEN! 



3 kommentarer:

  1. Det här är den enda boken i serien som jag inte läst ännu. Hr dragit mig lite för att göra eftersom det är så länge sen jag läste de andra böckerna. Men ska nog ta och läsa om dem snart. :)

    SvaraRadera
  2. Serien är ju inte slut, som tur är. Det kommer en åttonde bok 2014!

    SvaraRadera
  3. http://www.dianagabaldon.com/books/outlander-series/written_in_my_own_hearts_blood/ :)

    SvaraRadera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!