fredag 12 december 2014

Uppstigandet

Titel: Uppstigandet
Författare: Karen Bao
Förlag: Modernista (Tack för boken!)
Sidor: 304
Serie: The Dove Chronicles #1
Språk: Svenska
Originaltitel: Dove Arising

Handling från baksidan:
Femtonåriga Phaet Theta har levt hela sitt liv i en koloni på månen. Hon har knappt sagt ett ord sedan hennes pappa dog i en olycka för nio år sedan. Hon tar hand om plantorna i Växthus 22, låter sin bästa vän föra hennes talan, och håller sig borta från regeringens radar.

Så arresteras en dag hennes mamma.

Enda sättet för Phaet att rädda sina yngre syskon från det förnedrande Härbärget är att ta värvning i milisen, den ansiktslösa armén som övervakar månbaserna och skyddar dem mot attacker från desperata jordbor. Utbildningen är brutal, men det är också här Phaet ingår i en komplicerad men meningsfull allians med den övernaturligt begåvade Wes, en outsider liksom hon själv.
Uppnå hög rang, rädda sina syskon, befria sin mamma: det är så planen ser ut. Tills Phaets logiskt ordnade värld börjar spricka i fogarna...

Omdöme:
Det händer ofta att det dyker upp överraskning-böcker, som denna, i min brevlåda från Modernista. Det är alltid kul när det händer, men oftast hamnar dessa böcker längre ner på prioriteringslistan och blir inte lästa på ett tag.

Fast den här gången så kände jag för att läsa och samtidigt inte, så jag började lite smått på den här boken utan att veta så mycket om vad den handlade om.

Det går fort att komma in i boken och allt flyter på. Man sitter som klistrad och väntar bara på att få veta vad som kommer hända, hoppas på vissa saker och hoppas att vissa saker inte kommer att hända.

Jag tycker inte att Phaet är en höjdare till karaktär direkt, hon är lite för tyst för min smak. Jag hoppas att hon lever mer som en rebell i nästa bok och säger vad hon tycker och inte bara står där tyst och passivt. Jag har mina förhoppningar på att det  kommer hända i nästkommande del. Wes däremot är intressant och man förstår ju att det finns något bakom hans fasad.

Uppstigandet är ingen bok som står ut mot de andra böckerna, utan den smälter in bland alla senaste böcker som utspelar sig i rymden och man märker att boken liknar andra böcker såsom Rött uppror, Enders spel, Divergent,etc. Men trots detta så är boken förvånansvärt bra och väldigt lättläst. Passar perfekt ifall man bara vill läsa en lite kortare bok som håller intresset uppe. Den är spännande lite här & där och det finns en potential som kan göra att resten av serien kommer bli ännu bättre.

Jag kan absolut tänka mig att läsa andra delen när den kommer ut på svenska, det finns något som lockar mig till att läsa fortsättningen och jag hoppas att den känslan håller i sig.

Bästa karaktär:
Wes.
Velade mellan 3 o 4, blev till slut en 3:a så att man inte får för höga förväntningar. 

2 kommentarer:

  1. Ska nog ta tag i den här snart, var en överraskningsbok för mig oxå :)

    SvaraRadera
  2. Denna fick även jag hem nyss. Skall bli spännande att läsa.

    SvaraRadera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!