onsdag 3 december 2014

Rött uppror

Titel: Rött uppror
Författare: Pierce Brown
Förlag: Norstedts (Tack så jättemycket för boken!)
Sidor: 386
Serie: Rött uppror #1
Språk: Svenska
Originaltitel: Red Rising

Handling från baksidan:
Darrow är Röd, en ung gruvarbetare i en underjordisk koloni på Mars. Hans uppgift är att borra efter helium-3 som är avgörande för att göra planetens yta beboelig för människor. Darrow och de Röda vet att de är mänsklighetens sista hopp. Tills han upptäcker att de lever i en lögn.

Mars yta är både beboelig och bebodd. Där lever människorna i en strikt hierarki, de Gyllene styr och frodas i lyx och överflöd. När Darrow förstår att de Röda är förslavade startas ett Rött uppror. Tillsammans med en grupp rebeller lyckas Darrow både byta identitet och utseende och bli en Gyllene - med målet att infiltrera Akademin där de kommande ledarna utbildas, för att försöka förstöra systemet inifrån...

Omdöme: 
Jag kan väl börja med att säga: Rött uppror har ännu inte kommit ut på svenska utan gör det i februari 2015 - jag har alltså läst ett korrigerat/förhands exemplar! Tack så jättemycket till Norstedts för boken! Jag blev intresserad av boken när jag läste att den skulle handla om rebeller och att den skulle vara en slags blandning av "Ender's game" och "Hunger Games".

Darrow är en intressant och annorlunda karaktär som verkligen lever upp till inside-rebellrollen. Han göra vissa dåliga beslut, men jag tycker att det bara är förväntat för en sådan karaktär som har en sån stor press på en för att hjälpa de Röda. Det finns även många andra bikaraktärer som också är väldigt komplexa och speciella som fångar ens intresse, som Mustang och Servo.

Det är ett otroligt häftigt koncept - allt ifrån olika färger som kastsystem, en tävling där de smartaste Gyllene tävlar med varandra om framtida jobb/utbildning till att boken utspelas på Mars. Det är spänning på var och varannan sida och man kan verkligen inte slita sig ifrån boken. Den har hållit uppe mig länge om nätterna, för det finns inget kapitel som slutar "lugnt" utan det händer alltid något nytt och man vill hela tiden bara läsa mer & mer.

Rött uppror kommer att bli den nya succéboken med kännetecknen som att det finns med Enders spel och Hungerspelen-inslag - ni kommer aldrig ha läst något liknande tidigare.
Pierce Brown är kanske en debutförfattare just nu, men från och med den här boken så kommer det vara ett namn att hålla reda på.
Boken är intressant, spännande & underhållande. Det är ett nytt koncept med en värld på Mars där man klassas med hjälp av olika färger och där de Gyllene är i topp och bättre än alla andra. Sidorna bara flyger förbi när man läser om det stundande upproret mot de Gyllene och deras samhällssystem, man vet aldrig vad som kommer att hända och man sitter & läser med andan i halsen. Det är politik inblandat med mycket maktspel som gör att alla spelare kan lura varandra - både fiender och bundsförvanter.

Rött uppror är en bok som letar sig in på favoritlistan och stannar där. Det här är en bok att älska och som verkligen visar hur en bra bok ska vara. Den är briljant, fantasifull och nervkittlande.

Från min recension på Goodreads:
"Ni. Måste. Läsa. Den. Här. Boken.

Allting med boken är så briljant, spännande, intressant och annorlunda att man aldrig kan få nog. Detta är en bok som håller uppe läsaren långt in på natten, får en att hoppa över måltider bara för att kunna få läsa vad som kommer att hända härnäst. 

När "Rött uppror" kommer ut på svenska i februari - LÄS DEN!"


Bästa karaktär/er:
Darrow, Servo, Mustang.


2 kommentarer:

  1. Ojj gud jag är inte så lite avis på att du fått läsa den som förhandsex! Verkar så bra^^ MÅSTE läsa! :)

    SvaraRadera
  2. Kan knappt hålla mig, så bra låter det!

    SvaraRadera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!