söndag 29 september 2013

Författarintervju #1 - Sofie Trinh Johansson

För väldigt länge sedan gjorde jag en kort intervju med Simona Ahrnstedt. Jag är sämst på intervjuer ska ni veta redan från början, så förvänta er inte något mästerverk!
Frågorna är ungefär dessamma som i förra intervjun och några nya. Om ni själva har några frågor så kommentera eller mejla dem på dolasbokblogg@hotmail.se för Sofie sade att hon kunde nog svara på dem också.

Sofie Trinh Johansson är författarinnan till böckerna: Halvblod, Vingar av glas och Leva Älska Brinna Dö.

Frågor om ditt skrivande/böcker
1. Vad jobbar du med just nu?

Just nu håller jag på med finputsningen av Leva älska brinna dö, den sista delen i Halvblodstrilogin. Efter det har jag två färdiga manus som ska redigeras, den ena paranormal romance och den andra historisk romance.


2. Vad fick dig att börja skriva?

Det är svårt att säga eftersom jag har skrivit mycket ända sedan jag lärde mig att skriva. Men det som fick mig att börja skriva på allvar för några år sedan var NaNoWriMo (National Novel Writing Month), då man under en novembermånad skulle skriva 50 000 ord. Då lärde jag mig att böcker blir gjorda genom hårt arbete och disciplin, inte genom att sitta och vänta på inspiration. Och efter den månaden så bara fortsatte jag!


3. Vad inspirerar dig i ditt skrivande?

Jag inspireras jättemycket av musik. Inspiration till Halvblod fick jag av mitt favoritband Nordman. Låten "Som livet och döden" fick scenerna från Vingar av glas att bli till och därifrån spann jag vidare, men då visste jag inte att det skulle bli tre böcker. "Ännu glöder solen" är även en låt och text som inspirerat mig mycket. Den senaste boken jag skrev, som ännu inte är utgiven och som inte har med Halvblod att göra, inspirerades av Evanescence "My immortality". Sedan får jag jättemycket nya bokidéer av att se på film. Oftast handlar idéerna inte alls om det filmen handlar om, men det är då de bara brukar ploppa upp. Till exempel fick jag en jätteromantisk bokidé när jag såg World war Z på bio ...


4. Vad fick dig att skriva just vampyrböcker?

Jag har alltid varit ett stort fan av Buffy the vampire slayer och alltid gillat vampyrer överhuvudtaget. Sedan är jag ju en sucker för romance och omöjlig kärlek och på den vägen var det!

5. Vad läser du för sorts böcker? Favoritbok/serie? 
Favoritförfattare?

Jag läser böcker av lite olika genrer, jag är mycket av en periodare. Men mitt hjärta klappar extra mycket för paranormal romance och historisk romance. Ja, romantik överhuvudtaget! När jag var yngre var det en hel del fantasy och på somrarna brukar jag läsa en biografier och en och annan deckare.

6. Vilken bok skulle du ha velat skriva?

Robin Hobbs "Sagan om fjärrskådarna" eller Guy Gavriel Kays "Fionavars vävnad". "Jellicoe road" och "Norwegian wood" hade jag också velat skriva. De två berörde mig väldigt mycket.

7. Några tips till oss som vill bli författare/gillar att skriva?

Skriv mycket och läs mycket. Och bara skriv! Tänk inte på om det blir bra eller inte och gå inte tillbaka och ändra förrän du har skrivit klart. Sätt en deadline för dig själv när du ska vara klar med ditt första utkast. Och skriv en väl utarbetad synopsis.

8. Vad uppskattar du mest i böcker?
 
Väl utvecklade karaktärer. Jag gillar inte riktigt när storyn tar överhanden utan att karaktärerna får så stor roll. Det är nog därför jag inte läser så mycket deckare och det är nog därför jag gillar Camilla Läckbergs böcker.

9. Hur kom du på karaktärerna Aveline, Bill & Alexander? Inspiration?

Aveline är väldigt lik mig själv. Vi båda älskar choklad (jag gillar dock inte kaffe) och tänker likadant om saker och ting. När hon tänker "suck" så är det precis så det brukar låta i mitt huvud. Och sedan flackar hennes tankar och hon börjar tänka på lite irrelevanta saker mitt uppe i olika händelser och sådan är jag också.
Billy och Alexander har jag bara skapat utifrån allt och ingenting. Man hittar ju inspiration överallt men jag kan inte säga att det var några särskilda personer som inspirerade mig till dem. När det gällde Billy skapade jag en man jag blev kär i helt enkelt och med Alexander skapade jag en man som jag älskar, fast på ett helt annat sätt.
 
Frågor om dig

10. Vad gör du mer på fritiden?
Jag tränar, läser, skriver och som småbarnsmamma hänger jag på lekplatser och försöker att överhuvudtaget få någon fritid! Sedan bakar jag mycket, det är ju både roligt och gott!

11. Om du inte hade blivit författare vad hade du blivit då?

Jag har tagit ledigt ett och ett halvt år från högskolan nu, men annars pluggar jag till sjuksköterska. Målet är dock att specialistutbilda mig, kanske till barnmorska eller inom operation. Jag är en riktig beauty junkie så att arbeta inom estetik hade också varit roligt. Men framför allt vill jag satsa på skrivandet.

12. Och kommer det att bli mer böcker från dig framöver?
 Det gör det absolut!

Tack för att du tog tid att svara på mina frågor!

Kolla gärna in Sofies blogg också: sofietrinhjohansson.se


(Vill ni ha mer författarintervjuer här på bloggen framöver?)

1 kommentar:

  1. Kul intervju! :) Ska snart intervjua henne i mitt radioprogram. Så nu gav du mig lite tips på vad jag kan fråga, haha :)

    SvaraRadera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!