onsdag 12 november 2014

Four - en novellsamling

Titel: Four - en novellsamling
Författare: Veronica Roth
Förlag: Modernista (tack för boken!)
Sidor: 206
Serie: Divergent #0.1-0.4
Språk: Svenska
Originaltitel: Four

Handling från baksidan:
"Boken innehåller fyra noveller samt flera tidigare opublicerade scener ur Divergent-triologin världen!"
Novellerna heter Falangbytaren, Novisen, Sonen och Förrädaren och är alla ur Fours perspektiv.

Omdöme: 
Min åsikt är att man borde läsa den här novellsamlingen innan man läser Allegiant, för det känns inte som något nytt med Fours perspektiv när vi redan fått läsa från det i sista boken.

Närv förlaget frågade om jag ville läsa den här boken, så tackade jag i tron att jag skulle läsa den innan jag läste sista & tredje delen Allegiant, men i stället så kom den boken först hem till mig och jag började ju läsa direkt i den. Vem ville inte få veta slutet på den här spännande, underbara triologi som Roth skrivit? Så när Four slutligen hamnade i brevlådan var jag inte så sugen längre på att läsa från hans PoV. Jag ville inte läsa om honom, Tris, Uriah, Zeke, Marlene, Lynn, Christina, när jag visste hur allt skulle sluta. För nej, jag har fortfarande inte kommit över det hemskt sorgliga slutet och börjar nästan gråta så fort jag bara tänker på det.

Om vi bortser från det här ovan, så var det ändå kul att ännu en gång dyka in i Roths välskrivna verk och att få återse karaktärer som man annars aldrig kommer att återse igen. Jag tyckte kanske inte att Four levde upp till bilden av det han var i första boken, utan nu var det mycket mer osäkerhet och andra känslor som jag inte trodde att man skulle få se hos honom. Men det blir ju oftast så när man läser om en tuff, hänsynslös karaktär och att man sedan får läsa med samma karaktär men med andra egenskaper.

I slutet av boken fanns det ju "opublicerade" scener ur Fours PoV, vilket jag tyckte kanske inte var alldeles nödvändigt, men det jag hakade upp mig på var namnen eller vad man nu ska kalla det. "Första hopparen - Tris", "Passa dig, Tris." och "Du ser bra ut, Tris.". Ärligt talat, var det bara jag som skrattade åt de namnen? Det känns som att någon hakat upp sig på Tris. Testa och läs upp namnen, hahah... Okej, förlåt vi glömmer det.

Jag tyckte att Falangbytaren och Novisen var de som gjorde att man fick mest "nytt" från Divergent-världen. Man fick se och lära känna Four på ett djupare plan, bland annat så gillade jag hans vänskap med Zeke och Shauna - som Tris vänskap med Uriah typ!

Jag rekommenderar att jag ni ska ha läst Divergent åtminstone innan du läser den här novellsamlingen och helst innan Allegiant - då kanske ni får en starkare upplevelse av att läsa ur Fours PoV för första gången och så. Annars så är den här ett tips till er som gillade Divergent-serien och gärna vill hoppa in i världen med karaktärerna igen.

Bästa karaktär/er:
Zeke.

Andra delar i serien:
1. Divergent
2. Insurgent
3. Allegiant

Denna bok var #0.1-0.4.1 kommentar:

  1. Jag gillade också boken, det var kul att man fick en störe inblick i Fours liv, störde dock också på namnen på dom tre sista novellerna

    SvaraRadera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!