söndag 12 oktober 2014

Seraphina

Titel: Seraphina
Författare: Rachel Hartman
Förlag: Corgi / Totally random books
Sidor: 359
Serie: Seraphina #2
Språk: Engelska
Originaltitel: -

Handling från baksidan:

Dark betrayal and a sinister plot: a kingdom at war.

The brutal murder of the prince of Goredd has shattered the fragile peace between humans and dragons.

Seraphina, a talented musician, is drawn into the murder investigation - and soon her own life is in terrible danger as she fights to hide the secret behind her amazing gift.¨

Can one girl unite two warring worlds?

Omdöme:
Jag har hållit på i flera månader att läsa ut den här boken, jag läste bara ungefär 2 kapitel för flera månader sedan och sen bara låtit den ligga i bokhyllan utan att läsa något mer. Men nu i veckan bestämde jag mig för att ta tag i det, kanske inte vid den bästa tidpunkten då jag inte har haft någon läslust alls. Men, så fort jag hade kommit in en bit i boken upptäckte jag att jag var fast.

I början så tyckte jag att språket var lite för gammaldags och komplicerat för min smak, men allt eftersom allt blev bättre så upptäckte jag allt positiva kring Rachel Hartmans språk. Jag skulle vilja säga att jag är en van läsare, så när jag väl läst en bit så upptäckte jag att Hartman är en mästare på att berätta saker mellan raderna. Om man läser en mening och verkligen förstår innebörden av den, så kan man upptäcka att man helt plötsligt får veta ännu mer än om man skulle ha skumläst meningen och inte brytt sig så mycket om den. Men när man väl visste vad man skulle kolla efter blev det enkelt att uppfatta andra detaljer och snart hade man fått en bild framför sig av saker som författaren förmedlade mellan raderna = väldigt imponerande.

Som sagt, boken blev bättre allteftersom och jag tyckte att världen med drakar och människor som försöker lever i fred är en fascinerande del av fantasy-genren som andra författare har varit inne och nosat på, men inte riktigt vågat ta steget som Hartman gjort. Samhällssystemet är helt annorlunda och man ser på drakarna med både hat och fruktan som i de flesta böcker, men så finns de också de som gömmer sin egen identitet och därmed utgör en liten minoritet från alla andra. Jag tänker inte säga vad det är, det får bli en överraskning för er som tänker läsa boken.

Seraphina är en väldigt intressant karaktär och en passande karaktär att följa i den här serien, jag tycker att hon är riktigt häftig och modig - även om hon själv inte tycker det. Lucian Kiggs tycker jag också mycket om, hans passion för riket och människorna som han håller koll på gör honom genuint gullig. Glisselda är en annan karaktär som jag inte trodde att jag skulle gilla först, eftersom hon verkade vara den typiska gnälliga tonåriga tjej (host) men desto mer jag fick läsa om henne så tyckte jag om att hon kom in i olika scener och gjorde glädjen i rummet ljusare.

Och slutligen till det absolut bästa med hela boken:
Drakarna. Mitt favorit fantasy-väsen all-time kommer för alltid & alltid vara drakar. Jag skulle aldrig få nog av att läsa om dem, och upptäcka andra delar av drakarnas art som olika författare skapar och låtar oss läsare ta del av är det bästa med nya fantasy-böcker. Drakarna i Seraphina är oerhört intressanta och kan nog leta sig in på topp 5 intressantaste av alla drakar jag läst om, för de känns så annorlunda mot alla andra drakar och jag tycker att det bara är en fördel för boken.

Seraphina är en bok som jag borde ha läst för länge sedan, den är förvånansvärt bra och skickligt gjord med drakar (!) som gör allt så mycket bättre. Det tog visserligen ett tag för mig att fatta att vissa människor var drakar i människoform, men annars så är språket en helt annan dimension av att skickligt skriva med detaljer undangömda mellan raderna. Seraphina är en intressant karaktär som man gärna vill läsa om och få veta vad hon egentligen är och vad hon kan göra. Även andra karaktärer - och varelser - är minnesvärda.
Boken har alla delarna som behövs för att vara en riktigt bra bok, men det känns som att de är inte ihopsatta till en helhet utan är var för sig själv, vilket leder till att boken inte får fullpott.

Jag kommer att läsa nästa del någon gång, men kanske inte inom den närmaste framtiden då det tog en evighet för mig att till slut läsa klart den här boken.

Citat:
"We were all monsters and bastards, and we were all beautiful."

Bästa karaktär/er:
Seraphina.

Andra delar i serien:
1. Seraphina
2. Shadow scales
3. ??


2 kommentarer:

  1. Det här är inte den sorts böcker jag normalt läser, men det du skriver om språket låter intressant och spännande. Sen har vi döpt vårt hus till Dragon Lair och inrett hallen som en drakgrotta, så jag borde nog lära mig lite mer om drakar faktiskt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att du ska ge den en chans! Vem vet, du kanske upptäcker en ny favorit...

      Radera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!