onsdag 22 oktober 2014

Champion

Titel: Champion
Författare: Marie Lu
Förlag: Modernista (tack så mycket för boken!)
Sidor: 336
Serie: Legend #3
Språk: Svenska
Originaltitel: Champion

OBS! Handlingen kan innehålla spoilers från tidigare delar!

Handling från förlaget:

June och Day har offrat mycket för medborgarna i Republiken – och för varandra. Men det var långt ifrån tillräckligt. Nu står Republiken inför sin värsta kris någonsin och June, underbarnet, och Day, legenden, står i händelsernas mitt.
June har en hög befattning inom den styrande eliten och Day är en hyllad folkets hjälte. Men precis när fredsavtalet med Kolonierna, som stridit med Republiken i snart ett århundrade, ska bli verklighet orsakar en fruktansvärd pestsmitta panik i Kolonierna. Ett fullskaligt krig verkar oundvikligt. Den här gången kommer inte Republiken att kunna hålla stånd, och den enda lösningen är att finna ett botemedel mot smittan – och det snabbt. Det är en kamp mot klockan, och samtidigt vacklar Days egen hälsa.
Day och June är återigen tvungna att sätta allt på spel, inklusive de människor de älskar. Kommer deras kärlek att bestå genom den slutgiltiga prövningen?

Den sista striden är här.

Omdöme:
Varför måste boken redan vara slut? Jag började läsa Champion på lördags morgonen och läste klart den samma dag på kvällen. Bara det måste ju bevisa hur fantastisk boken var.

Jag tycker att Marie Lu är en sådan författare som bara kommer att utvecklas och bli bättre i sitt skrivande allt efterhand då hon släpper nya böcker och serier som kommer att slå läsarna med storm. Det märks i hennes språk att hon har den potential som krävs och att hon kan bygga upp en värld där båda levnadsalternativen verkar vara lika bra - eller dåliga, vilket höjer spänningen inför det slutgiltiga valet. Spänningen är hög genom hela boken och man sitter som på nålar vid flera tillfällen. Det är mer känslor som ryms i den här boken: glädje, sorg, ilska, tvivel och så mycket mer genomsyrar boken och lämnar läsaren med samma känslor som karaktärerna.

June och Day är två karaktär som är så starka och komplexa, men ändå rädda och sköra. Jag tycker om dem både två och tycker att det är otroligt hur Marie Lu lyckats få till med inte bara en utan två huvudkaraktärer som man från första stund älskar och bara önskar allt gott åt. Day är ju helt klart den absoluta favoriten - men han krossade mitt hjärta i desto mindre bitar ju fortare sidorna flög förbi. Jag beundrar Days kärlek och beskyddarinstinkt mot Eden, den påminner mig lite om Noah i Echo & Noah. Deras relation har ju varit uppochned i princip hela serien men jag höll tummarna hela tiden och hoppades på att det skulle vara landets mest berömda par - underbarnet och folkets legend.

Champion är en trovärdig uppslutare i en serie som det har hypats över i några år nu sedan Legend kom ut och jag kan bara hålla med att den överlever hypen och förtjänar den tio gånger om. June och Day är två komplexa och tuffa huvudkaraktärer som visar att även de starkaste kan vara sköra och rädda ibland, men även att man kan vara stark när man är hjälplös. Det är mer spänning och känslor i den här boken än det varit tidigare och det är bara en fördel för Marie Lus fantastiska språk som gör läsupplevelsen ännu bättre. I slutet så grät jag - utav flera olika anledningar, för allt var så sorgligt och lyckligt på samma gång. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Marie Lus nästkommande serie (första delen har redan kommit ut tror jag) är lika bra som den här triologin och att vi återigen kommer få uppleva fantastiska karaktärer som man kommer att älska.

Jag hade höga förväntningar på den avslutande delen i succé triologin Legend och jag kan bara tycka att Champion lever upp till de förväntningarna och lite till. Rekommenderas till alla som har läst de tidigare delarna - och till er som inte har upptäckt den här serien rekommenderar jag starkt Legend att läsa nu i höstmörkret.

Bästa karaktär/er:
Day och June

Andra delar i serien:
1. Legend
2. Prodigy
3. Champion2 kommentarer:

  1. Hej! Jag har nominerat dig i en award/tag (vet helt ärligt inte riktigt vad det är). Om du vill läsa inlägget och själv göra taggen så kan du läsa mer här: http://bokpandan.blogspot.se/2014/10/sisterhood-of-world-blogger-award.html

    SvaraRadera
  2. Jaaa riktigt bra trilogi!! :)

    SvaraRadera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!