lördag 2 augusti 2014

Etiquette & Espionage

Etiquette & Espionage                                                                 Titel: Etiquette & Espionage
Författare: Gail Carriger
Förlag: Atom Books
Sidor: 312
Serie: Finishing School #1
Språk: Engelska
Originaltitel: -

Handling från baksidan:
It's one thing to learn to curtsy properly. It's quite another to learn to curtsy and throw a knife at the same time.
Welcome to finishing school.

Fourteen-year-old Sophronia is a great trial to her poor mother. Sophronia is more interested in dismantling clocks and climbing trees than proper manners, and the familj can only hope that company never sees her atrocious curtsy. Mrs Temminnick is desperate for her daughter to become a proper lady.So she enrolls Sophronia in Mademoiselle Geraldine's Finishing Academy for Young Ladies of Quality.

But Sophronia soon realizes the school is not quite what her mother might have hoped. At Mademoiselle Geraldine's young ladies learn to finish...everything. Certainly, they learn the fine arts of dance, dress and etiquette, but they also learn to deal out death, diversion and espionage - in the politest possible ways, of course. Sophronia and her friends are in for a rousing first year's education...

Omdöme:
Jag blev verkligen positivt överraskad av att Gail Carriger återigen kunde imponera på mig med hennes fantastiska språk, värld och karaktärer som man inte kan göra något annat än att älska. Det var väldigt länge sedan som jag läste en ny bok av henne och inte omläsning av de tre första översatta böckerna i "Parasoll protektoratet"-serien. När vi är inne på det kan jag väl säga att jag är besviken på att fjärde boken inte har blivit översatt än till svenska, jag får nog läsa resten av serien på engelska snart...

Men tillbaka till Etiquette & Espionage som är första delen i hennes nya serie Finishing School/Academy. Som tur är finns bara den här serien på engelska, så jag har inget annat val än att läsa den på engelska vilket är tur för jag skulle inte orka vänta på översättningarna. Jag älskar Carrigers steampunk värld med alla mekanismer som precis har kommit till världen under den viktorianska tidsepoken. Varje gång så ser jag framemot att få svepas in i den tidsepoken och upptäcka alla dessa finesser tillsammans med karaktärerna och känna förundran och glädje. För det gör man verkligen. Carriger förmedlar glädje och mystik med sina böcker och jag uppslukas från första sidan till sista. Det tog inte lång tid förrän jag lade ifrån mig boken utläst några timmar senare efter att jag läst klart den.

Karaktärerna påminner lite väl mycket om dem i PP-serien och när man väl kommit på det så tänker man på dem med andra namn, vilket är tråkigt då dem egentligen är så jättejätte lika utan mer att det är samma "positioner" dem har. Men om man bortser från det så gillar jag verkligen flera utav karaktärerna och vill bara läsa om mer om. Sophronia har en så härlig berättarröst och jag skulle nog kunna läsa flera serier ur hennes PoV utan att tröttna, för hennes egna tankar och funderingar gör det så roligt att läsa och vid flera tillfällen gapskrattade jag eller bara log fånigt. Alltså, hon passar bra till huvudrollen även om hon inte stiger ut jättemycket så är annorlunda jämfört med de andra prydliga, lydiga personerna. Hon vågar göra saker som hon inte ska göra och står för det, vilket jag beundrar.
Några karaktärer är Vieve - och jag tycker mycket mer om henne här än som vuxen i PP-serien, fast det kan ju bero på att hon är väldigt mycket yngre o så. I alla fall så gillar jag Sophronias vänskap med Vieve och tycker dem passar bra ihop som team. Soap är nog karaktären jag gillar mest hittills, jag kan nästan sträcka mig så långt till att säga att jag älskar honom men bara nästan. Han är som en frisk fläkt bland de andra karaktärerna och gör det alltid lika roligt att fortsätta att läsa när Sophronia träffar honom. En annan karaktär som finns med i PP-serien och även här men som elev är Sidheag Maccon. Hon är mycket häftigare här och jag tycker att hon står ut väldigt mycket från de andra, hon är nog ännu mer annorlunda än Sophronia.

Om man ska sammanfatta Etiquette & Espionage, så har boken en härlig story som framförs av en ännu härligare berättarröst. Det är flera karaktärer som är värda att nämnas och minnas, en humor lurar bakom varje kapitel som kan få läsaren att skratta till vid flera tillfällen. Dessutom så är det fantasy-element inblandade vilket gör - enligt mig - boken bara bättre. Jag kommer absolut att fortsätta läsa böcker av Gail Carriger för jag kan inte få nog av hennes steampunk-värld och hennes språk, gash det är så bra! Det här är verkligen en bok som är läsvärd, inte för lång utan lagom i sommarvärmen.

Bästa karaktär/er:
Sophronia, Vieve & Soap!

Andra delar i serien:
1. Etiquette & Espionage
2. Curties & Conspiracies
3. Waistcoasts & Weaponry
4. Manners & Mutiny

2 kommentarer:

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!