söndag 22 december 2013

Filmrecension: Hobbit 2: Smaugs ödemark

I måndags så var jag med min "Hobbit-kompis" som vi är, för vi har gått på första och nu andra filmen om hobbiten Bilbo Bagger. Första filmen heter The Hobbit: An Unexpected Journey och nu så går alltså Hobbit 2: Smaugs ödemark på bio. Jag kan väl säga redan nu: ni som inte gillade första filmen och tyckte att den bara var långtråkig så är det nog ingen rekommendation om den här filmen till er. För filmerna är väldigt långtråkiga, Hobbit 2 är ca 2 h och 30 minuter lång! Så om ni inte gillade första filmen så är det nog inte så roligt att sitta i en biosalong i 2 ½ h för att se en film man inte ens gillar. Men ni som gillar den: då tycker jag verkligen att ni ska se den här också!

Handling i filmen: OBS! Läs på egen risk, innehåller spoilers från första filmen!
Efter att ha lyckats överleva första etappen av den oväntade resan, kämpar gruppen vidare österut genom den förrädiska skogen Mörkveden. Där ställs de öga mot öga med den gigantiske Beorn, en hord av jättespindlar och de farliga skogsalverna. Efter en dramatisk flykt lyckas de ta sig till Sjöstaden och vidare till Ensliga berget för att möta den största faran av alla – den enorma draken Smaug. En utmaning som kommer sätta deras mod och vänskap på slutgiltigt prov.

Mitt tycke:
Hobbit 2 är nog lika långtråkig som alla de 3 Sagan om ringen-filmerna och första Hobbit-filmen, men - jag tycker fortfarande om dem! Jag tycker att filmerna är väldigt skickligt gjorda och jätte bra skådespelare som verkligen funkar för - vissa utav - karaktärerna. Men de som gjorde filmen, har liksom dragit ut på det hela och vissa händelser som kunde ha varit korta är i stället mycket längre. Det gör att man tappar suget lite efter att se filmen. 

Jag har läst boken Hobbiten och blev inte så himla förvånad över vad som hände och man hade ett hum om vem alla var och så. Men någonting jag verkligen hatar med både Hobbit-filmerna är att de avslutar dem så fort! De är precis som att dem kapar av mitt i filmen och tänker: "Det här passar bra till den andra delen." Jag blir galen på sånt! Förra året gick man ut från biografen och väntade på andra filmen, nu så väntar man på den tredje filmen. Hur många tänker dem göra egentligen? Hoppas inte 4 delar i alla fall...

Jag måste bara säga att jag älskar de 13 dvärgarna! Även om jag gillar Thorin lite mindre, för han är inte riktigt som de andra utan han är mer som en verkligen ledare. Speciellt Bombur, han fick mig att skratta fler gånger x`D Ni som har sett filmen tänk på dessa scener !Markera för att läsa! ( då dem flydde från alverna/orcherna och Bombur hamnade uppe på land och rullade & mosade dem andra, höll på att skratta ihjäl mig då och även då de sprang mot Beorns stuga, åh gud jag & min kompis kunde inte sluta skratta, det såg så himla roligt ut!)
I alla fall, filmproducenterna eller regissören (eller vem det är nu som gjorde filmen) lade ju även till en helt ny karaktär som inte finns i boken, nämligen alven Tauriel. Alltså, jag ser inget fel med att de har lagt till en ny karaktär. Visst, det kanske är lite surt om man läst boken & vill att filmen ska vara exakt som boken. Flera har ju uppmärksammats detta och jag förstår inte riktigt varför. Fast jag håller med om att hon får mer plats/tid i filmen än andra karaktärer. Men det är bara att ta det! 
Riktigt kul att man får se Legolas innan så här, hade faktiskt ingen aning om varifrån han kom. Är sugen på att se om Sagan om ringen-filmerna, fast de är så långtråkiga...

Slutet var sååå dåligt! Varför kapar dem av mitt i, som det känns som?? Gaaaah, nu måste man ju vänta ännu ett år tills man får se nästa del.
Sammanfattningsvis är Hobbit 2 något för dem som gillade första boken och/eller har läst boken och gillade den, den är lika bra gjord - med många detaljer o annat - som de andra filmerna och man får återse kära karaktärer. En bra film som kunde ha varit bättre ändå!

Betyg: 4.5 av 5 bokstaplar


2 kommentarer:

 1. Har väl framgått hela tiden att det ska bli 3 filmer av boken. Lite tråkigt att alla filmer blir uppdelad på så många delar nuförtiden, men de är väl för att krama ur pengar känns de som.. :(
  Jag gillade i alla fall tvåan mycket bättre än ettan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Peter Jacksons fall är det nog snarare för att han vill göra sina filmer så detaljerade som möjligt och om Hobbit bara var en film hade The Extended Version säkert blivit sjutton timmar lång, minst! Dessutom är det sista gången vi får se Jackson's Middle Earth så jag tackar för allt jag får ;)

   Radera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!