söndag 25 augusti 2013

Femtio nyanser av mörker & Femtio nyanser av frihet

Femtio nyanser av mörkerTitel: Femtio nyanser av mörker
Författare: E.L. James
Förlag: Nordstedts
Sidor: 538
Serie: Fifty shades #2
Originaltitel: Fifty shades darker

Handling:
OBS! Spoiler kan förekomma från tidigare delar!

Bortskrämd av de mörka hemligheter som den vackre, men plågade, Christian Grey bär på har Anastasia Steele lämnat honom. Hon har nyligen tagit sin universitetsexamen och fått praktikplats på ett bokförlag i Seattle.

Men Christian upptar oavbrutet hennes tankar. När han vill träffa henne igen kan Ana inte neka honom, och äntligen får hon veta mer om det mörka förflutna som har gjort honom så driven, kontrollerande och krävande. Men medan Christian brottas med sina inre demoner måste Ana ta ett av de viktigaste besluten hon någonsin ställts inför?

Omdöme:
För ganska länge sedan läste jag första boken och det var blandade känslor efter den. Den var både bra och dålig. Jag har blivit riktigt nyfiken på vad som kommer att hända i fortsättningen och blev nästan tvungen (av mig själv) att ta reda vad.  Nu när jag har läst andra boken tycker jag att Femtio nyanser av mörker är snäppet bättre. Det är inte lika mycket snusk, om man säger så och mycket mer spänning.

Både Anastasia och Christian har utvecklats enormt. Ana är en helt annan person, en som jag tycker mycket om som karaktär.
Christian visade helt andra sidor - nyanser - i den här boken och jag gillar honom nu.
Men tro inte att jag inte gillade honom i första boken, för det gjorde jag. Men jag var arg på honom i slutet så det var bra att det blev bättre nu!

Jag saknar deras roliga mail-konversationer. Det förekommer i den här boken, men det är inte lika bra som i första.

Jag hade redan från Femtio nyanser av honom i slutet mina förhoppningar på vad som skulle hända. Och gissa vad? Det slog faktiskt in och nu håller jag tummarna på att det kommer funka!
Andra böcker i serien:
1. Femtio nyanser av honom
2. Femtio nyanser av mörker
3. Femtio nyanser av frihet

Betyg: 4 av 5 bokstaplar

*********************************************************************

Titel: Femtio nyanser av frihet
Författare: E.L. James
Förlag: Nordstedts (Tack för boken!)
Sidor: 604
Serie: Fifty shades #3
Originaltitel: Fifty shades freed

OBS! Kan innehålla spoilers från tidigare delar!
Handling:
Nu har de allt: passion, närhet, rikedom och en värld full av möjligheter. Men Ana vet att det inte kommer att bli lätt att älska Christian - hon måste på något sätt lära sig att dela Christians livsstil utan att förlora sig själv. Samtidigt måste Christian kämpa med sitt kontrollbehov och ta itu med problemen i sitt förflutna.
Just när det verkar som om de tillsammans lyckats överbrygga alla hinder tycks ödet utsätta Ana för det hon fruktat allra mest...


Omdöme:
Jag. Älskar. Den. Här. Boken. Punkt.
Första boken Femtio nyanser av honom gillade jag, men tyckte att det var för mycket "vuxen-saker" och fick hoppa av över det när jag tyckte att det blev för mycket. Andra boken Femtio nyanser av mörker gillade jag ännu mer, när man fick reda på mer om Christians bakgrund och historia. Och nu den här boken, tredje och sista: Femtio nyanser av frihet älskade jag.

Från början ville jag inte ha att göra med den här serien överhuvudtaget för att den klassades som erotik och böcker för vuxna. Och sedan att alla skrev om den. Det finns nästan bara två slags omdömen för den här boken: hatare eller älskare. Jag tillhör nog den senare kategorin nu.
Jag är verkligen glad över att jag gav den här serien en chans, för den fångade och mig berörd riktigt mycket.

Jag kommer att sakna Anastasias rappa tunga och härliga personlighet och jag kommer att sakna Christian ännu mer - med alla hans femtio nyanser. Han har fått samma smeknamn av mig som av Ana: Femti. Det passar väldigt bra tycker jag.

De första 100-150 sidorna var väldigt sega, men sedan oj, då tog det fart! Spänningen och mystiken steg och det hände massa spännande saker hela tiden! Jag tycker det är jättekul - och sorgligt - att få veta mer om Christians bakgrund och varför han är som han är.
Slutet var det absolut bästa i hela serien, tror jag.

Åh, vad jag kommer att sakna den här serien!
Men inom en framtid eller så kanske jag plockar upp böckerna igen och förundras och förfäras igen.

Andra böcker i serien:
1. Femtio nyanser av honom
2. Femtio nyanser av mörker
3. Femtio nyanser av frihet

Betyg: 5 av 5 bokstaplar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!