torsdag 5 juni 2014

Minirec: Möss och människor & Bryta sönder

Titel: Möss och människor
Författare: John Steinbeck
Förlag: Albert Bonniers Förlag (Tack för boken!)
Sidor: 138
Serie: - (Bonniers klassiker)
Språk: Svenska
Originaltitel: Of Mice and Men

Handling från baksidan:
"De har gått i gåsmarsch utför stigen och även här i det fria höll sig den ene bakom den andra. Båda var klädda i bomullsjackor med mässingsknappar. Båda hade svarta, slokande hattar och båda bar hårt rullade filtpackar på ryggen."

Möss och människor är en skildring av människans svårigheter att överleva i en brutal värld. Steinbecks roman handlar om de två kringvandrande lantarbetarna George och Lennie. Det är George som har hand om förståndet och fantasin, och han får ständigt berätta för den snälle men klent begåvade Lennie om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgård i Kalifornien.

Omdöme:
Första anledningen till att jag läste den här boken var för att jag ville kunna bocka av att jag åtminstone ha läst någon klassiker det här året, och att flera hade sagt att Möss och människor var riktigt, riktigt bra. Nja, jag håller med om att det var en väldigt bra & fin skildring av den brutala världen som vi faktiskt lever i. Jag fattade inte riktigt tycke för varken George eller Lennie, även om Lennie var min favorit i boken ifall jag måste utse någon.

John Steinbeck har i alla fall ett otroligt bra språk som förmedlar så många känslor, tankar med så få ord. En liten novell-klassiker på ca 140 sidor som ger så mycket på så få sidor. Det är något som är anmärkningsvärt! Efter att ha läst Möss och människor så ser man faktiskt annorlunda på den tillvaro man har idag och att samhället hela tiden förändras - även om det inte är till det bättre. Novellen är i alla fall lättläst och det är ingen riktigt fördjupning i boken, utan det är rakt på sak och så var det med det. Men jag tycker det är bra att man på nåt sätt kan ha kortat ner en klassiker till en betydligt kortare novell som ändå beskriver dåtidens hemskt brutala samhälle.

Så, novellen är inte riktigt dålig men ändå inte bäst, om man säger så.
Betyg: 3 av 5 bokstaplar


***

Titel: Bryta sönder
Författare: Tahereh Mafi
Förlag: B Wahlströms (Tack för boken!)
Sidor: 52
Serie: Rör mig inte! #2.5
Språk: Svenska
Originaltitel: Fracture Me

OBS! Innehåller spoilers för tidigare delar i serien!

Handling:
Juliettes beröring är dödlig. Hennes krafter är oöverskådliga. Hon satt inlåst i ett fängelse i åratal på grund av hennes förbannelse. Men så träffade hon Warner, den vackre unge mannen utan hjärta. Han gav henne frihet, men bara i hans fångenskap, och om hon använde sina krafter i tyrannens tjänst. Juliette vägrade och flydde tillsammans med Adam, rebellen som bad henne slåss för friheten och för deras framtid som älskande. Men ingenting blev som de trodde. Allt är upplöst. Allt är kaos

Omdöme:
Bryta sönder utspelar sig mellan andra boken Rädda mig inte! och tredje & sista boken Sätt mig i brand!, men denna gång ur Adams synvinkel. Och som ni kanske vet så är jag efter att ha läst ut andra boken Team Warner, även om jag gillade Adam mest i första boken så sjönk han sedan i mina ögon.

Jag gillade verkligen mellanboken 1.5 Falla sönder som var ur Warners synvinkel och det var då som jag började gilla Warner mer & mer. Men jag tänkte ändå ge den här novellen en chans för att kunna väga upp det lite mer. Och vad tyckte jag om den? Jag tyckte att den var helt okej, och jag börjar fatta mer tycke för Adam igen även om det inte är fullt lika mycket som i början av serien. 
Men däremot så älskar jag verkligen Adams lillebror, James. Åh, när det kommer in barn i hemska, dystra dystopier som den här, så kan man inte göra något annat än att älska de barnen. Det skulle vara otroligt kul ifall Tahereh Mafi skulle skriva en bok ur James synvinkel när han blev större, vore suveränt!

Något jag saknade var Juliettes "språk", med det här att vissa ord är genomstrukna och har två olika betydelser, t.ex. som Rör mig inte! För jag total älskade det språket, men det skulle nog vara lite konstigt ifall Adam pratade, skrev, tänkte likadant som Juliette. 

Ni som gillar de tidigare delarna i den här serien så rekommenderar jag verkligen er att läsa den här. Fast jag tycker att ni först ska läsa första & andra boken, möjligtvis tredje boken också. Men ni väljer!

Betyg: 4 av 5 bokstaplar
5 kommentarer:

 1. Hur gör man för att få tag i mellan böckerna i rör mig inte serien på svenska? Har sett att det är flera som bloggar om dem men jag kan inte hitta dem någonstans.

  SvaraRadera
 2. Sv: Jag menar som båda. När man går in på deras sida och söker i deras sökruta går dem inte att hitta och samma sak när man går in på adlibris eller bokus.

  SvaraRadera
 3. Hej! Hur fick du tag på böckerna? Har letat jätte mycket efter dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag fick dem som recensions ex från förlagen! De kanske finns på bibliotek annars? :)

   Radera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!