måndag 30 juni 2014

Allt och lite till

Titel: Allt och lite till
Författare: Sarah Dessen
Förlag: Rabén & Sjögren (tack för boken!!)
Sidor: 430
Serie: -
Språk: Svenska
Originaltitel: The Moon and More

Handling från baksidan:
Luke är verkligen en fantastisk pojkvän. Snäll, snygg och pålitlig. Emaline och han har varit tillsammans i flera år och deras förhållande är helt perfekt. Eller?
Sommaren efter High School börjar Emaline ifrågasätta allting. Räcker livet i den trygga småstaden Colby och en framtid med Luke, eller vill hon ha mer? Borde hon satsa på en riktigt bra utbildning och en lysande karriär som hennes far vill? Och när den spännande New York-killen Theo dyker upp i Colby för att arbeta med en dokumentärfilm ställs allting på sin spets... Det här är verkligen sommaren när allt förändras.

Omdöme:
Jag skulle verkligen vilja bo i Colby! Jag tycker att det låter väldigt mysigt & enkelt, precis som en liten småstad ska vara enligt mig. Sarah Dessen är en författare som jag förmodligen skulle fortsätta att läsa böcker av, oavsett om boken innan var en katastrof eller inte alls i min smak. Boken som senast blev översatt till svenska innan Allt och lite till, var Blunda och hoppa som på sätt och vis var en sådan bok. Jag tyckte inte att den höll samma klass som böckerna innan utan att den var lite sämre. Men den var ändå otroligt bra. Tyvärr så var Allt och lite till också en sådan bok, jag tyckte inte att den höll Dessen-klassen utan den har med Blunda och hoppa bildat en egen liten klass med lite mindre bra-Sarah Dessen böcker.

För det första så tyckte jag inte om karaktärerna lika mycket utan tyckte att ingen av dem var så himla speciell och stod ut, utan alla kändes bara som en del av en stor röra. Den enda karaktären som jag verkligen gillade var Benji. Han var den karaktären som jag mest längtade efter att läsa mer om, för ibland så är barn de mest intelligenta och smarta som finns. Jag gillade verkligen Benji & Emalines syskonrelation, jag tyckte att dem passade väldigt bra tillsammans där dem jobbade i Sandlådan.
Emaline är bokens huvudkaraktär, men jag tycker inte att hon riktigt har det där udda eller speciella, utan hon blir bara en i mängden. Luke är en karaktär som jag också gillade, även om jag tycker att han gjorde några idiotiska beslut och så, så gillar jag honom mycket mer än Theo i alla fall.
Redan från början tyckte jag att Theo var en udda person, men efter ett tag så började han också falla tillbaka in i mängden. Han blev den jobbiga killtypen som jag inte tål, och därefter hoppades jag bara på att Emaline skulle fatta rätt beslut.

Det känns som att Allt och lite till har mycket relationsdrama än dem andra böckerna, och ärligt talat så var karaktärerna inte så bra. Som Emalines systrar t.ex., jag kunde aldrig hålla reda på dem! Hur många var dem nu igen? Två? Fyra? Tre? Den här boken var mycket rörigare än dem andra och jag hade förmodligen för höga förväntningar för att den skulle kunna nå upp till dem.

Så ni som vill/ska läsa Allt och lite till, ha inte för höga förväntningar för då blir ni bara besvikna, som jag blev. Jag som redan har läst flera Dessen-böcker tycker inte att den här höll måttet, men ni som däremot inte har läst någon bok tidigare av Sarah Dessen, då kan jag nästan garantera att ni verkligen kommer att gilla den här!

Bästa karaktär/er:
Benji!

1 kommentar:

  1. Har länge tänkt läsa något av Sarah Dessen. Hoppas att det blir av till hösten.

    SvaraRadera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!