måndag 7 oktober 2013

Enders spel

Enders SpelTitel: Enders spel
Författare: Orson Scott Card
Förlag: Modernista (Tack för boken!)
Sidor: 334
Serie: ? #1
Originaltitel: Enders game

Handling:
För att utveckla ett säkert försvar mot en attack från en fientlig, utomjordisk ras, föder staten upp barngenier och tränar dem till soldater. En lysande ung kille, Andrew "Ender" Wiggin, bor med sina snälla men distanserade föräldrar, sin sadistiske bror Peter och sin älskade syster Valentine.
Ender blir den i familjen Wiggin som värvas till stridsskolan, för rigorös militär utbildning. Enders förmågor skänker honom respekt och gör honom till en ledare i skolan. Samtidigt plågas han av känslor av ensamhet, rivalitet, press från de vuxna lärarna och rädsla för de invaderande utomjordingarna.
Är Ender den general jorden behöver? Kriget har rasat i hundra år, och jakten på den perfekta generalen har pågått nästan lika länge. Enders två äldre syskon är precis lika speciella som han, men på olika sätt. Tillsammans har de tre de förmågor som krävs för att bygga upp en ny värld.
Om världen överlever, vill säga...


Omdöme:
Varför i hela friden har jag inte läst den här boken tidigare?!!?
Boken är helt suverän och jag knappt bärga mig tills jag får se filmen Ender's game som kommer på bio nu i november! Jag fick hem boken för flera veckor sedan men på grund av allt prat om den här boken, att det är en favorit osv, så tvekade jag inför att läsa den. Jag trodde väl att jag inte skulle tycka om den och att jag skulle sälla mig till gruppen som inte gillar boken, och den gruppen är nog väldigt liten. För boken är AWESOME!

Jag bara älskar huvudkaraktären Ender, alltså han är 10 år och smartare än smartast. Och han kan slåss och vinna mot andra som är äldre han. Om han skulle hamna i ett hungerspel så skulle vinna, det finns liksom inget annat alternativ. Och då skulle jag självklart heja på han!

Aaah, jag vet inte vad jag ska skriva!! Jag är rädd för att spoilera hela boken för er innan ni har läst den, för ni måste läsa den.
Berättelsen upprepar sig kanske: strid, vinst, strid, vinst, men det är ändå spännande för man ville veta om de onda skulle segra eller inte.

En sak jag undrar över är varför nästan alla genibarnen är så elaka? Speciellt mot Ender, liksom hallå, han kanske är väldigt liten men han är smart och väldigt farlig. Det kändes inte som att de andra barnen var geni när man jämförde dem med Ender, hehe.

I början förstod jag inte varför vi skulle läsa om Peter och Valentine nere på jorden, så ni som undrar det har betydelse i slutet.
Slutet, var bara så swooooom. Det gick fort som attan och helt plötsligt var hela boken slut.
Enders spel är den enda boken i serien (tror jag), så tyvärr får vi inte återse Ender :(
Men det är ändå skönt att få ett slut direkt på boken.

Enders spel är verkligen läsvärd och jag tycker bara att ni ska läsa den. Punkt.

(Förlåt för en liten flummig recension, det blir nog förbättringar snart)

5 kommentarer:

 1. Det finns 3 (eller fler) uppföljare till Enders Spel så ifall du vill läsa mer om Ender så kan du läsa dem :)

  SvaraRadera
 2. Svar: Fick inte se den ;_; Men inte på grund av åldersgränsen! Utan på grund av att den inte gick rätt tid T.T Jag fick inte ens försöka vara 15 år....

  SvaraRadera
 3. Oj! Vad kul att du gillade den så mycket ;) Jag har funderat på att läsa den men inte kommit fram till det slutgiltiga svaret än men nu lockar den ju desto mer ;)

  SvaraRadera
 4. Superfint att du vill vara med, ska först analysera din blogg noggrant, recensera den och sedan få den att passa in "bloggschemat" så är den ute på någon vecka/liknande, kontaktar dig när den finns ute! :)

  SvaraRadera
 5. Läste den här förra veckan och blev helt fast. Det finns en bok som utspelar sig under precis samma tidsperiod som den här, men ur Beans synvinkel. Rekommenderas!

  SvaraRadera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!