söndag 4 januari 2015

Minirecension: En julsaga

Titel: En julsaga
Författare: Charles Dickens
Förlag: Modernista (Tack för boken!)
Sidor: 93
Serie: -
Språk: Svenska
Originaltitel: A Christmas Carol (Being a Ghost Story of Christmas)

Handling från förlaget:
"Förutom att vara Charles Dickens överlägset mest berömda verk är det sannolikt världens mest lästa bok om julen. En julsaga [1843] berättar historien om Ebenezer Scrooge, en snål och elak kapitalist som genomgår en total omvändelse och blir en god människa efter att ha hemsökts av spöken på julaftonsnatten.

Ett flertal gånger har boken också filmatiserats och dramatiserats, i regel som ett enkelt spel om moral. Men det märkliga sätt på vilket människorna omkring huvudpersonen ter sig lika overkliga som spöken, fram till dess att Scrooge träffas av sin hårda insikt, gör den här korta romanen till en unik psykologisk resa."

Omdöme:
Jag har ju aldrig varit mycket för klassiker men när jag såg att den här var utav Charles Dickens, ganska kort och att det var en julhistoria, så tänkte jag "varför inte?". För vad kan inte passa bättre till julen än en julklassiker som dessutom har ett bra budskap till alla människor i världen?

Boken (om man nu kan kalla den det) är kort men absolut läsvärd. Den tar fram ett viktigt budskap och har en mening som gör att alla borde läsa den. Oavsett vem man är.

Det är intressant att se att en sådan person Scrooge kan ändras och det sätter hopp till framtiden då det visar att alla personer kan förändras.

Jag tror att jag från och med nu kommer plocka fram Charles Dickens En julsaga kring varje jul för att få den rätta julkänslan och öppna upp ögonen inför det nya året och att man då kanske kan göra saker bättre för människor som inte har det så bra. För ärligt talat, det finns inget mer hjärtskärande än att barn får gå hungriga på julafton medan man i andra delar i världen äter alldeles för mycket och slänger massa rester. Någon gång i framtiden så tänker jag göra något stort så att fler människor kan få det bra, att volontärarbeta på ett barnhem eller liknande är nog ett mål för mig i livet.

Jag tycker att alla ni som sitter därute bakom skärmarna på era datorer ska ta och läsa den här boken. Kommentera era tankar och vad ni skulle vilja göra så att fler kan få det lite bättre. Tillsammans kan vi göra något stort.

3 kommentarer:

 1. Hej, en fråga har du fått en annan kommentar av mig på det här inlägget? Vet ej om det kom iväg! :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det har jag inte fått! :(

   Radera
 2. Usch hade börjat skriva en kommentar, och förlåt men skiten försvann! Försöker skriva ur minnet:

  Jag gillar omslaget & de verkar passa handlingen, då det är något spöklikt över det! Verkar ganska bra bok, lite rolig tvist med jul & andar! Ska nog låna den på bibblan då den finns som punkt på en utmaning!!

  Sen så utmaningen är den som Boktycke höll i förra året, o i år håller jag & en till i den! Du får gärna vara med & info finns på bloggen! Vet inte om du såg den förra året, men skulle vara kul! Nu kopierade jag för säkerhets skull & hoppas nu att det går iväg! Kram :)

  SvaraRadera

Undrar du något? Eller vet du en bok jag bara måste läsa?
Eller vill du bara säga hej? Kommentera!